DEPORTEES » ISLANDS & SHORES «

Två år efter hyllade Under the pavement – the beach återvänder ett starkare och mer självsäkert Deportees med nya albumet Islands & Shores.

Deportees består av bröderna Anders och Peder Stenberg, Mattias Lidström & Thomas Hedlund. Bandet bildades i Umeå 2003 efter en lång resa kantad av skateboard, punk, soul och popmusik. 2004 kom debutsingeln Arrest Me ’Til It Hurts och alltsedan dess har Deportees varit i ständig utveckling.

– Varje gång vi hör riktigt bra musik, livsavgörande musik, så frågar vi oss: ”hur har de lyckats och kan vi också?” – för att sedan leta svaret. I slutet av den jakten finns det antingen ingenting alls eller så har vi blivit ett bättre band.
Medan debuten ”All Prayed Up” (2004) var ett eklektiskt uppror mot den slentrianmässiga äktheten som, åtminstone då, ofta förknippades med ett smutsigt sound och återhållsamma gester så var det andra albumet ”Damaged Goods” (2006) en musikaliskt mörkare historia efter vilken de också förlorade såväl skivkontrakt som en bandmedlem. Tredje albumet ”Under the pavement – the beach” (2009) blev revanschen. Skivan blev deras dittills största framgång med fantastiska recensioner och underbara spelningar. Bandet tilldelades också P3-Gulds pris för Årets Pop. Nu återvänder de med ”Islands & Shores” och om förra skivan var ljudet av ett band i underläge så möter vi nu ett mer självsäkert Deportees.

– Oavsett om det har varit befogat eller inte så har vi alltid närt en slags underdogmentalitet. Med varje detalj, varje melodislinga och varje rytmisk figur har vi velat försäkra oss om att folk skulle fatta. Med nya skivan har vi förvandlats från ett band som var måna om att dirigera lyssnaren till ett band som vågar lita på lyssnaren. Antingen hör man vid första lyssningen eller så hör man vid sjätte. Eller så fattar man inte alls och då får det vara så.
Islands & Shores är inspelad mellan 2010 och 2011 tillsammans med producenten Måns Lundberg och mixteknikern Lasse Mårten. Trots att Thomas turnerat flitigt som trumslagare åt franska Phoenix och att Anders åkt världen runt som Lykke Lis gitarrist så har Deportees jobbat hårdare än någonsin. Livet har också tagit bandmedlemmarna till mörkare platser vilket också färgat arbetet. Resultatet är en angelägen och storslagen skiva fylld av rymd, djup, engagemang och inte minst bandets allra bästa kompositioner till dags dato.

– På många sätt kommer vi alltid att vara ett band i en ganska traditionell bemärkelse men med Islands & Shores har vi testat andra metoder än att alltid repa oss till sanningen. Vi insåg att låtarna har så mycket substans att de både tål och mår bra av lite respektlöshet.

Islands & Shores släpps på LP/CD och Digitalt den 19 oktober
Press: Carl Ekesiöö – carl.ekesioo@umusic.com 0709-890702